אודות הקהילה

הסטוריה

הקהילה שלנו

קהילת ניצנים נוסדה בשנת תשמ”ח (1988), 40 שנה לאחר הקמת מדינת ישראל. התפילה הקהילתית הראשונה התקיימה בערב יום העצמאות בבית הספר ניצנים – בית הספר הממלכתי הדתי הראשון והיחיד לילדים בעלי מוגבלויות. בית הספר נענה לבקשת מספר תושבים מהשכונה לקיים תפילה במסדרון המבנה בשבתות ובחגים, בתנאי שהמניין מתארגן לפני שבת ודואג להחזיר את הכיסאות והשולחנות למקומם מיד בצאת השבת. לאחר כמה חודשים התחילו החברים לקיים מניין יומי באחת מכיתות הלימוד, שוב בתנאי שבסיום התפילה יסדרו הכל לפני הגעתם של הילדים לבית הספר.

הבניין שלנו

באותם שנים הקים ארגון “השומר הצעיר” את הסניף הראשי שלו על שטח שקיבל מעיריית ירושלים בשכונת בקעה. צמוד לסניף השומר הצעיר אישרה העיריה לתנועה הרפורמית לבנות את בית כנסת “קול הנשמה”. ברחובות הסמוכים למגרשים אלו בנתה חברת “משהב” שני מתחמי מגורים לציבור הדתי, פרויקט דן ופרויקט בן עזאי. תושבי הפרויקטים הללו הם שייסדו את המניין בבית הספר ניצנים. המניין התפתח לקהילה והיה ברור שצריך לחפש מבנה קבע עבור בית הכנסת. עיריית ירושלים ייעדה אמנם קרקעות לבתי כנסת, אבל לא באזור בקעה, בטענה שבשכונה הצומחת במהירות אין קרקעות זמינות. החברים החליטו לפנות להנהגת “השומר הצעיר” כדי לבדוק אם תסכים להעביר את חלקת המגרש שלהם הגובלת במתחם בן עזאי לידי קהילת ניצנים. הטעם לכך היה שבניין בית הכנסת ניצנים החדש יחצוץ בין תושבי בן עזאי לבין פעילויות החוץ הרבות של "השומר הצעיר". לשמחתנו נענתה תנועת “השומר הצעיר” להצעה בחיוב. השלב הבא היה לשכנע את העירייה לאפשר שימוש בקרקע זו לבית כנסת. למזלנו התגייס לעזרתנו סגן ראש העיר, שמואל מאיר ז”ל, ושכנע את מועצת התכנון של העירייה לאפשר לקהילת ניצנים לבנות במקום בית כנסת.


בקהילה היו חברות פחות מ-40 משפחות ששילמו דמי חבר, ולנוכח זאת הייתה משימת הבנייה מרתיעה למדי. היה ברור שגיוס תרומות לא יהיה פשוט. כל משפחה תרמה לקופת הבנייה סכום שהספיק לחפירה הראשונית. ביום ט' בניסן תשנ”ה (9 באפריל 1995), נערך טקס הנחת אבן הפינה לבית הכנסת של קהילת ניצנים בנוכחות הראשון לציון הרב בקשי דורון ז”ל, הרב הראשי הרב מרדכי אליהו ז”ל, רבה הראשי של ירושלים הרב בצלאל ז'ולטי ז”ל, רב בית הכנסת הרב מוטי אלון, ראש עיריית ירושלים אהוד אולמרט ומכובדים נוספים.


שנתיים נוספות של גיוס כספים אפשרו להתחיל סוף סוף את הבניה בפועל. בנית מפלס המרתף הושלמה חלקית, ואז קיבלה הקהילה הודעה מבית הספר ניצנים שתוך כמה חודשים כבר לא יוכל להעמיד את המבנה לרשות הקהילה. שבוע לפני הזמן שנקבע עברה קהילת ניצנים להתפלל בין ארבעה קירות בטון, במרתף בית הכנסת שעמד בשלבי בניה מתקדמים. התפילות המשיכו להתקיים במרתף במשך שנים מספר תוך גיוס כספים לשלב הבא של הבנייה.


לכבוד חג החנוכה תשע”ה (2000), בעזרת תרומות גדולות שגייסו כמה חברי עמותה שהכירו בצורך הגובר בהשלמת הבניין, הושלמה בניית מבנה בית הכנסת ניצנים ברחוב אשר. עיצוב פנים בית הכנסת הושלם גם הוא זמן קצר לאחר מכן.

אתר זה רשום ב-wpml.org כאתר פיתוח.